Liderul noii generaţii de scriitori nordici, Mons Kallentoft vorbeşte în exclusivitate despre sport, cărţi şi problema răului
Romanul poliţist "Toamna", de Mons Kallnetoft, va apărea miercuri, 5 octombrie, în cadrul Seriei Negre
Mons Kallentoft a virat în adolescenţă de la terenul de fotbal spre bibiliotecă. O schimbare inspirată. A lucrat ca jurnalist, critic culinar, apoi, în 2000, a debutat ca scriitor de romane poliţiste. Maestru al suspansului şi al personajelor care trăiesc "pe muchie", Kallentoft, 43 de ani, a devenit, fapt rarissim, adoratul criticilor şi al publicului deopotrivă.
O voce sigură pe ea, în ciuda tinereţii, originală, "făcută să spună poveşti", cum se recomandă autorul suedez, pe site-ul personal. "Toamna", romanul care apare miercuri, 5 octombrie, împreună cu Gazeta Sporturilor, este inclus în seria Malin Fors - detectiva ieşită din tipare, care a făcut furori inclusiv printre fotbaliştii scandinavi.
- Ai jucat fotbal şi hochei pînă la 14 ani. Apoi ai devenit pasionat de literatură. Cum s-a produs schimbarea?
- Am început să citesc pentru prima dată cînd eram la pat, după o accidentare. O mare descoperire, lectura! Mi s-a părut mult mai distractivă decît să stau la geam şi să privesc păsările ciripind.
- Ce părere ai despre faptul că romanul tău apare împreună cu un ziar de sport?
- O părere foarte bună! Îmi place sportul, iar cărţile mele sînt foarte populare printre jucătorii de fotbal şi hochei pe iarbă. Printre personajele mele se numără şi fotbalişti, şi fotbaliste lesbiene.
- Ai o echipă favorită, mai practici vreun sport?
- Alerg aproape zilnic, mă uit la fotbal. Îmi plac Barcelona şi Zlatan Ibrahimovici.
- După ce ai devenit interesat de literatură, de ce ai ales romanul poliţist dintre celelalte genuri?
- Toate poveştile bune sînt despre violenţă,