Manifestaţiile contra romilor din Bulgaria n-au rămas neexploatate de politicienii de la Sofia, dar violenţele interetnice nu s-au stins cu totul în zonă. Sursa: AP
Protestele faţă de comunităţile rome au continuat zile în şir în Bulgaria, după crima de la sfârşitul săptămânii trecute din Katuniţa. Aproape 300 de oameni au fost arestaţi de poliţie, pentru a preveni extinderea violenţelor interetnice. Tatăl tânărului ucis în incidentul respectiv, de către rudele bulibaşei din zonă a cerut, însă, ca tragedia sa să nu fie folosită în scopuri electorale.
"Vreau să le mulţumesc tuturor bulgarilor pentru spriijinul pe care l-am simţit. Regret că fiul meu a trebuit să moară pentru a ne da seama cât de rău stau lucrurile. Şi totuşi, cred în puterea legii în Bulgaria", a spus Atanas Petrov, într-un interviu acordat postului de televiziune bTV.
Politicieni pro şi contra
Pe de altă parte, însă, alegerile prezidenţiale şi cele locale din Bulgaria sunt foarte aproape, urmând să se desfăşoare în 23 octombrie. Aşa că subiectul a fost intens dezbătut. Liderul partidului naţionalist bulgar de extremă dreapta Ataka, Volen Siderov, a cerut, ieri, demisia premierului Boiko Borisov, pentru că n-a reuşit să rezolve problema criminalităţii romilor în ţară.
"Prim-ministrul ar trebui se uite în jur şi să se apuce de curăţenie, iar dacă nu poate să facă acest lucru, ar trebui să demisioneze", a spus Siderov, în Parlament. Arestarea celebrului şef al romilor, Kiril Raşkov, cunoscut ca Ţarul Kiro, a avut loc prea târziu, pentru că existau deja numeroase plângeri împotriva lui, în ultimii ani, susţine opoziţia de la Sofia.
Liderul naţionalist a felicitat tinerii care au ieşit pe străzi, pentru a protesta faţă de inactivitatea celor de la putere şi faţă de criminalitatea din sânul comunităţii rome. "Manifestaţiile au fost spon tane, nu au fost organizate de niciun