Cercetătorii de la Universitatea din Berkeley din California au dezvoltat un sistem care poate capta activitatea vizuală din creierul uman şi o poate transpune sub forma unei imagini video digitale. În viitor, acest proces ar putea fi folosit pentru a înregistra şi reconstrui visele pe un computer şi pentru a citi gândurile cuiva, scrie Le Figaro. Această aplicaţie le va permite să se exprime olnavilor aflaţi în imposibilitatea de a vorbi. "Oamenii de ştinţă sunt pe punctul de a citi gândurile", titrează cotidianul francez.
"Acesta este un pas mare în ceea ce priveşte reconstruirea imaginilor din creier. Noi deschidem o ferestră către filmele din minţile noastre", a declarat Jack Gallant, neurolog şi profesor în cadrul universităţii californiene. "Experienţa noastră vizuală normală seamănă cu vizionarea unui film. Pentru ca tehnologia aceasta să poată fi aplicată, trebuie mai întâi să înţelegem cum procesează creierul aceste experienţe vizuale dinamice", a declarat Shinji Nishimoto, coordonatorul echipei de cercetători şi autorul studiului.
Cum au realizat experţii californieni experimentul Acest experiment a fost realizat pe trei persoane, membre ale echipei de cercetare, cu ajutorul unui scaner şi a unui computer capabile să decodeze semnale creierului, să reconstruiască imaginile din mintea subiecţilor şi să le convertească, în cele din urmă, într-un model informatic. Cei trei au vizionat trailerele unor filme, iar aparatul a înregistrat fluxul sangvin ce trecea prin cortexul vizual. Datele au fost introduse într-un soft care a decodat semnalele creierului generate de mişcările imaginilor, conectând informaţiile despre formă şi mişcare din filme cu acţiunile specifice ale creierului. Activitatea creierului a fost monitorizată cu ajutorul unui aparat IRM (Imagistică prin rezonanţă magnetică). Computerul a analizat imaginile, construind astfel o bază de