Reducerea ratei dobanzii de politica monetara nu a fost posibila in sedinta de joi a Consiliului de Administratie al BNR din cauza "incertitudinilor persistente" privind criza datoriilor din Europa, insa o reducere in viitor a costului creditarii este posibila, a declarat pentru Bloomberg Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
"Azi nu a fost momentul potrivit pentru o relaxare a politicii monetare din cauza incertitudinilor persistente privind criza datoriilor din Europa. Desigur, exista o serie de factori care indică o reducere treptată de ratei dobânzii în viitor", arata Lucian Croitoru.
El a mai aratat ca exista factori care actioneaza in sensul dezinflatiei, dar exista si incertitudini cu privire la fluxurile de capital, preturile administrate si incetinirea exporturilor care justifica decizia Consiliului de Administratie al BNR.
CA al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat in sedinta sa de joi sa mentina dobanda-cheie la nivelul de 6,25 la suta pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
"CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul BNR.
Reprezentantii bancii centrale mai arata ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici indica accentuarea procesului de dezinflatie, in linie cu asteptarile bancii centrale. In conditiile unei scaderi pronuntate a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale disiparii treptate a efectului de runda intai generat de majorare