Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală care, în ciuda răspândirii sale, este dificil de diagnosticat. Iar la acest lucru contribuie şi unele concepţii greşite, generate de proasta informare în această privinţă.
Din cei 210 milioane de oameni de pe Glob, cât se estimează că suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), jumătate nici măcar nu ştiu că sunt bolnavi. Pe de altă parte, unii dintre cei care află că au boala primesc vestea ca pe o condamnare la moarte sau, din contră, nu îi acordă importanţa cuvenită.
Un exemplu concret în acest sens este faptul că, în România, din cele 100.000 de persoane diagnosticate cu BOPC, doar 50% urmează permanent tratamentul, aşa cum recomandă medicii pentru a reduce riscul de apariţie a unor complicaţii ce pot fi fatale. În aceste condiţii, specialiştii spun că, în următorii zece ani, BOPC va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial. Pentru a evita acest lucru, este bine ca persoanele cu boli respiratorii să fie cât mai corect informate în ceea ce priveşte manifestările şi tratamentul în BPOC.
Fumatul este singurul vinovat
ADEVĂRAT şi FALS.Într-adevăr, fumatul este principala cauză de apariţie a BPOC, între 55 şi 57% din cei afectaţi fiind actuali sau foşti fumători. Totuşi, nu este singurul factor incriminat.
Astfel, boala este favorizată şi de expunerea la poluarea casnică produsă de încălzirea şi de gătitul utilizând sobe cu lemne, cu kerosen sau cu gaze, de poluarea industrială sau de cea produsă de gazele de eşapament. Specialiştii spun că riscul cel mai crescut se înregistrează în rândul celor care trăiesc sau lucrează într-un mediu poluat (de exemplu, în turnătorii, în mine sau în vopsitorii) şi mai şi fumează sau sunt expuşi fumatului pasiv.
Este o boală a vârstnicilor
FALS. Mai mult de jumătate din persoanele depistate cu BOPC au vârste cuprinse într