Facebook a recunoscut că a urmărit paginile web pe care au intrat utilizatorii reţelei de socializare, chiar şi când aceştia nu erau logaţi, scrie Daily Mail. Site-ul a fost forţat să recunoască faptul că şi-a "urmărit în mod constant" cei peste 750 de milioane de utilizatori.
Reprezentanţii Facebook spun, însă, că uriaşa încălcare a intimităţii utilizatorilor s-a produs, pur şi simplu, din cauza unei "greşeli". Astfel, software-ul care se descarcă automat în calculatorul fiecărui utilizator, în momentul în care se loghează pe Facebook, a trimis "în neştire" informaţii companiei, chiar şi atunci când utilizatorii nu erau logaţi.
Până acum, lumea considera că Facebook nu îşi mai urmăreşte utilizatorii, odată ce aceştia părăsesc site-ul, însă mai mulţi bloggeri au descoperit contrariul. De fapt, software-ul instalat automat a trimis atât de multe informaţii către Facebook, încât compania ar putea câştiga miliarde de dolari dacă ar oferi aceste date creatorilor de publicitate.
"Nu folosim aceste date pentru a atrage publicitate", a declarat răspicat un alt purtător de cuvânt.
Cum "fură" Facebook date din calculatoarele utilizatorilor
Practica necurată a fost descoperită de bloggerul australian Nik Cubrilovic, ale cărui dezvăluiri au provocat un răspuns furios al comunităţii online. Facebook susţine că a rezolvat "problema" şi i-a "mulţumit" lui Cubrilovic pentru că a semnalat-o.
Concret, Cubrilovic a descoperit că, în momentul în care oricine se loghează pe Facebook, în calculator se salvează anumite fişiere, numite "cookies", care conţin istoria navigărilor pe internet. Acestea rămân pe calculator şi trimit informaţii în continuare, însă nu până când utilizatorii ies de pe Facebook (cum se credea), ci până când fişierele sunt şterse manual.
"Cookies"-urile trimit către Facebook IP-ul fiecărui utilizator, adică numărul unic care î