Unele firme din piaţa construcţiilor nu şi-au eficientizat afacerea nici în 2010, al doilea an de scădere a pieţei. În timp ce firme precum Spedition UMB, Dedeman, Lafarge sau Carpatcement au făcut profituri de 30-60 mil. euro în plină recesiune, alţii au continuat să piardă sume importante şi cotă de piaţă.
Top constructori
Topul celor mai mari constructori care activează pe piaţa locală este dominat de companii cu acţionariat românesc, liderul fiind Hidroconstrucţia, companie controlată de management şi salariaţi, cu afaceri de peste 230 mil. euro anul trecut. Cel mai mare constructor străin în 2010 a fost compania austriacă Strabag, cu un business de 165 mil. euro, care a reuşit să ocupe poziţia a treia în top. Podiumul este completat de firma timişoreană Confort, cu afaceri de aproape 180 mil. euro anul trecut, a cărei poveste o puteţi citi în paginile 26-31. Primii zece jucători din această piaţă au avut afaceri de 1,4 mld. euro în 2010.
Top producători
Liderii pieţei producătorilor de materiale de construcţii au rămas şi anul trecut companiile din industria cimentului. Astfel, Holcim, Carpatcement şi Lafarge au înregistrat afaceri cumulate de aproximativ 570 de milioane de euro. Singurul antreprenor român prezent în acest top 10 este Marcel Bărbuţ, care controlează firma orădeană AdePlast, cu afaceri de peste 30 de milioane de euro în 2010. Cele mai mari zece companii de pe această piaţă au avut afaceri de circa 800 de milioane de euro anul trecut.
Top distribuitori
Deşi este o piaţă cu numeroşi jucători străini puternici, piaţa distribuţiei de materiale de construcţii şi magazine de bricolaj este condusă la vârf de reţelele Dedeman şi Arabesque, controlate de oamenii de afaceri locali Dragoş Pavăl şi Cezar Rapotan, care au vânzări cumulate de peste 700 mil euro, aproape jumătate din piaţă. Al