Ministerele de finanţe şi băncile centrale din Europa lucrează şi cu scenarii care iau în considerare ieşirea Greciei din zona euro, iar România ar trebui să aibă un plan B pentru un eventual faliment al Greciei, situaţie în care cinci bănci de pe piaţa locală ar fi controlate de un stat elen "pe perfuzii", potrivit profesorului de economie Daniel Dăianu.
"Ce facem cu băncile, dacă s-ar întâmpla o cădere controlată a Greciei? Sunt convins că vor fi naţionalizate bănci, dacă va exista o cădere. Trebuie să avem, ca toate celelalte ţări, un plan B, dacă se declară default-ul Greciei. Cinci bănci din România ar ajunge sub controlul unui stat grecesc pe perfuzie. Poţi imagina ieşirea Greciei din zona euro, chiar dacă toată lumea neagă. Sunt scenarii la care se lucrează în ministere de finanţe şi bănci centrale. Sigur că nu se discută public, dar eu vă spun că aceste analize se fac", a spus fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu la conferinţa de risc de ţară organizată de Coface.
El a amintit că în cazul CEC, singura bancă de top rămasă la stat, nu a fost aprobată capitalizarea, în timp ce în toată Uniunea Europeană am asistat la recapitalizări ale instituţiilor de credit cu bani publici.
România poate să spună că prezenţa băncilor greceşti aici a devenit o vulnerabilitate, aşa cum şi Austria, care are o expunere foarte mare pe Europa de Est, susţine că această situaţie a vulnerabilizat-o, în opinia lui Dăianu.
Cele cinci bănci cu acţionariat elen active pe plan local concentrează depozite de aproximativ 6 mld. euro şi 17% din activele bancare.
Principala ameninţare care planează asupra sistemului bancar local de când criza din Grecia a căpătat o amploare greu de anticipat în urmă cu doi ani este ca băncile elene să ajungă în situaţia de a tăia liniile de finanţare ale subsidiarelor locale, de a trece la vânzări de active