Într-o lună în care Institutul Naţional de Statistică a anunţat date slabe privind construcţia de case, care a continuat să scadă în prima jumătate a anului cu 5%, întâmplător sau poate nu am întâlnit mai mult de zece femei însărcinate, majoritatea din rândul apropiaţilor care nu "păreau" să aibă planuri de acest gen în viitorul apropiat.
Este o bucurie de fiecare dată când afli o astfel de veste şi trebuie admiraţi cei care reuşesc să îmbine cariera cu viaţa personală, deoarece fără copii lupta tuturor de a duce economia înainte este zadarnică. Pentru cine s-ar zbate actuala generaţie dacă nu are cui lăsa mai departe plasmele, maşinile şi casele pentru care şi-a sacrificat nopţile pe la birou?
Revenind însă la Statistică, după trei ani de criză am sperat ca sporul natural să se fi echilibrat. Decalajul între persoanele decedate şi nou-născuţi s-a redus în luna iulie până la 1.700 de persoane, dar este încă ridicat şi, mai grav, în iulie 2011 au fost născuţi 17.404 copii, în scădere cu aproape 18% chiar faţă de iulie 2008 când, teoretic, toată lumea era concentrată să schimbe jobul pentru 200-300 de euro în plus.
O explicaţie poate veni din faptul că în primii ani de criză oamenii au avut în primul rând grija stabilităţii locului de muncă şi a banilor pentru ratele făcute în anii de boom ai creditării. După ce lumea s-a obişnuit însă cu situaţia şi a înţeles că recesiunea nu înseamnă tocmai sfârşitul lumii, poate "corporatiştii" au revenit la prioritatea numărul unu a vieţii - crearea de urmaşi.
Deocamdată, o statistică a numărului de gravide nu există. Am înţeles în schimb că la clinicile şi spitalele private secţiile de maternitate sunt foarte aglomerate în ultimul timp, iar la o dezbatere ZF pe Facebook, în care cititorii erau îndemnaţi să opteze între un job la o "multinaţională" şi unul la antreprenor, majoritatea repondenţilor au pus ac