Ponderea naşterilor prin operaţie cezariană s-a triplat în ultimii zece ani, astfel că în prezent 30% din naşteri se fac în acest mod, conform unui studiu realizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil.
Potrivit cercetării realizate în anul 2011, numai 19% din femei au primit de la medici diferite materiale informative, peste 70% din mame informându-se pe cont propriu asupra unor aspecte privind sarcina.
10% din femei au declarat că au fumat zilnic în timpul ultimelor 30 de zile ale sarcinii, iar 2% din ele au consumat zilnic băuturi spirtoase sau vin.
Majoritatea au avut sarcină naturală
63% din femeile intervievate au afirmat că ultima lor sarcină a fost planificată şi că statutul civil a avut o mare influenţă asupra planificării. Astfel, 72% din femeile căsătorite şi-au planificat sarcina şi numai 50% din cele aflate în uniuni consensuale.
Aproape toate (97%) au avut o sarcină naturală, 2% din femei au rămas însărcinate în urma unui tratament şi 1% prin fertilizare artificială.
95,5% din femei s-au prezentat cel puţin o dată la consultaţia prenatală, 18% s-au prezentat la cel mult 3 consultaţii şi aproape 80% s-au prezentat la prima consultaţie în primul trimestru de sarcină.
Naşteri provocate
30% din naşteri au fost prin cezariană, această cifră indicând că, în ultimii 10 ani, ponderea naşterilor prin cezariană s-a triplat în România.
În cazul femeilor care au născut vaginal, 30% din naşteri au fost provocate.
Nu toate femeile au beneficiat de o acompaniere adecvată în timpul travaliului. Doar 54% din femei au primit informaţii de la profesionişti, cu privire la evoluţia travaliului, iar proporţia celor care au beneficiat de tehnici pentru eliminarea durerilor sau a disconfortului nu a depăşit 35%.
Doar 27% din femei au ştiut că au dreptul să aibă un însoţitor pe durata travaliulu