Evoluția cotației aurului la bursele mondiale s-a resimțit direct și în cotațiile companiilor care exploatează sau intenționează să exploateze zăcămintele de aur. Astfel, Gabriel Resources, care deține 80,69% din RMGC (compania care intenționează să extragă aurul de la Roșia Montană) a atins ieri un minim de 5,68 dolari canadieni/acțiune, terminând ziua cu o cotație de 5,72 dolari. Acesta reprezintă cea mai slabă cotație din ultimul an pentru Gabriel Resources. Maximul, de 8,65 dolari/acțiune, a fost atins în data de 14 iulie 2011, ziua în care s-a anunțat obținerea de către RMGC a descărcării de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic. La acea dată, informația a fost prezentată de ziarele economice și de business ca o schimbare a atitudinii autorităților din România față de proiectele miniere, lucru care a făcut ca și cotațiile altor firme cu interese în țara noastră să crească. De asemenea, anunțul a fost un imbold pentru Barrick Gold (cea mai mare companie de extracție a aurului din lume) să cumpere, pe 18 iulie, un pachet de 9% din acțiunile Carpathian Gold, care deține licențe în domeniul aurului în România.
Din acel moment, acțiunile Gabriel Resources au intrat însă pe un trend descendent, cu o revenire la începutul lunii septembrie (cu sau fără legătură cu declarațiile președintelui României din acea perioadă legate de proiectul de la Roșia Montană). Căderea a fost însă drastică în ultima săptămână, Gabriel Resources încheiind ziua cu o cădere de peste 33% (în raport cu maximul înregistrat pe 14 iulie). Gabriel Resources nu a mai cunoscut o cotație atât de scăzută de pe 30 septembrie 2010, când a încheiat tot cu o 5,96 dolari/acțiune.
Căderi susbstanțiale la bursă au înregistrat și European Goldfields (care deține licențe de exploatare în județul Hunedoara), care încheiat ziua cu o cotație 8,58 dolari/acțiune după un maxim de 13,43 dolari înre