În timp ce trei circuri, din România, Ucraina şi Suedia, se întrec la Bucureşti pentru a obţine trofeul “Leul de Aur”, ONG-urile care protejează drepturile animalelor protestează împotriva antrenamentelor dificile la care sunt supuse animalele în captivitate.
Reprezentanţii Vier Pfoten au ales ca dată a protestului tocmai ziua în care are loc Festivalul Internaţional de Artă a Circului pentru a atrage atenţia că mii de animale sălbatice din toată lumea sunt supuse unor tratamente dificile în circuri.
”Mii de copii sunt expuşi spectacolelor de circ cu animale sălbatice, ei fiind în general principalii spectatori. Acest demers al părinţilor şi educatorilor nu are în sine nimic educaţional. Un leu stă închis 20 de ore într-o cuşcă de 12 metri pătraţi, iar elefanţii sunt ţinuţi legaţi în lanţuri între 12 şi 23 de ore. Lumina puternică şi aplauzele sunt de fapt factori de stres pentru animalele pe care le vedem în arenă. Acestea sunt informaţii pe care nici părinţii şi nici profesorii nu le oferă copiilor înainte de a-i expune spectacolelor de circ. România are nevoie de o legislaţie care să reglementeze respectul pentru viaţa animalelor sălbatice de la circ”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator al campaniei”Stop It! Fără animale sălbatice în circuri”.
Dacă în mod normal, habitatul unui leu se desfăşoară pe 400 de kilometri pătraţi, adică dublul suprafeţei Bucureştiului, în circuri, acesta are doar câţiva metri pătraţi. La fel se întâmplă şi cu alte animale care îşi petrec viaţa în lanţuri. Alte ţări europene, precum Austria şi Bulgaria, au interzis deja folosirea animalelor sălbatice în circuri. Acest lucru nu se întâmplă însă şi în ţara noastră.