În ultimele două zile din septembrie are loc la Bucureşti primul salon de vinuri şi gastronomie de lux din România. Amatorii de produse gastronomice de maxim rafinament pot face o vizită la Palatul Cesianu Racoviţă din centrul Capitalei pentru a degusta cel mai fin foie gras din lume stropit cu vinuri din podgorii de legendă.
Cum rafinamentul gastronomic este adeseori asociat cu bucătăria franţu-zeas-că, cele mai multe dintre standurile expozante vin din Hexagon. De altfel, cel care a tăiat panglica evenimentului a fost chiar ambasadorul Franţei, domnul Henri Paul, secondat de directorul general al firmei Comtesse du Barry, Luc Bramel, numărul unu în ceea ce se numeşte „epicerie fine", adică produse rafinate de băcănie.
De la ghilotină, pe mesele bogaţilor
Deşi faimoasă la vremea ei ca amantă oficială, dacă se poate spune aşa, a Regelui Ludovic al XV-lea, de la data decapitării ei de către ghilotina Revoluţiei Franceze şi până în secolul XX, figura contesei du Barry a fost dată uitării. Dar iată că acum e mai faimoasă ca oricând pentru produsele de băcănie care-i poartă numele. „Totul a început în 1908, când un fabricant de cutii de conserve şi-a unit destinul o doamnă fabricant de mezeluri. Dragostea lor unul pentru celălalt a unit şi cele două talente care au creat astfel cel mai bun foie gras din lume", a explicat pentru România liberă Luc Bramel. La început, şi-au vândut produsele prin corespondenţă şi au fost nevoiţi să-şi deschidă primele buticuri din cauza grevei poştale din 1974.
„În 1996, când internetul abia se năştea, am fost primii care am avut un site prin care ne-am comercializat marfa". Produsul iconic al băcăniei fine Comtesse du Barry este fără îndoială renumitul foie gras a cărui reţetă este „foarte simplă": „Mai întâi începi să lucrezi cu cele mai bune ferme de gâşte şi raţe care să-ţi livreze cel mai bun ficat, apoi iei n