Unele ingrediente culinare pot trezi pasiuni dincolo de plăcerea de a mânca.
O masă gustoasă dărâmă barierele dintre oameni şi, de aceea, însoţeşte întâlnirile romantice, dar şi pe cele de afaceri. Puţine sunt însă studiile care au măsurat efectele alimentelor asupra dorinţei sexuale. O cercetare a Universităţii din Guelph, Canada, a arătat că nucşoara, cuişoarele, usturoiul şi ghimbirul stimulează comportamentul sexual. De altfel, alimentele moderat condimentate sunt recunoscute ca stimulenţi în acest domeniu.
Condimentele încălzesc corpul
Este dovedit că ginsengul şi şofranul ajută libidoul, atât la bărbaţi, cât şi la femei, prin creşterea producţiei de testosteron, hormonul sexual masculin. Praful de chilli sau ardeiul iute încing atmosfera prin dilatarea vaselor sangvine şi prin încălzirea întregului corp.
Condimentele joacă un rol important în creşterea libidoului şi prin faptul că ne solicită plăcut simţul olfactiv. Dar alimentele sunt considerate afrodiziace nu doar datorită aromei, ci şi formei, texturii sau culorii, pentru că o masă gustoasă trebuie să fie şi aspectuoasă. De exemplu, bărbaţii se simt mai atraşi de o femeie care poartă roşu la o întâlnire, arată un studiu realizat la Universitatea din Rochester, SUA. Preferinţa pentru această culoare explică parţial şi rolul afrodiziac atribuit căpşunilor. În plus, consumul de căpşuni, ca şi cel de ţelină, duce la sinteza de feromoni, substanţe controversate care ne-ar face mai dezirabili.
Printre primele alimente pe care le asociem cu senzualitatea se numără ciocolata. „Conţine feniletilamină, substanţă care stimulează secreţia de serotonină şi de endorfine în creier, neurotransmiţătorii stării de bine", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea din Cluj-Napoca. Boabele arborelui de cacao sunt o sursă importantă de magneziu, mineral care favorizază sint