După aproape două decenii de procese, Mircea Verusi a decedat la 95 de ani, înainte ca instanţa să-i aprobe retrocedarea moşternirii de 5,5 hectare din pădurea de la Ciric şi din lacul Veneţia.
Ieşeanul care a luptat timp de 18 ani ca să intre în posesia unei bucăţi din pădurea de la Ciric a închis ochii, în această lună, înainte ca justiţia să se pronunţe. Demersurile bărbatului au fost preluate de rudele sale. „Am preluat litigiul de la unchiul meu. Până acum doi ani, şi-a reprezentat singur cauza şi s-a dus de fiecare dată la instanţă pentru a i se recunoaşte dreptul. Unchiul meu a sperat că-şi va primi pământul până în ultima clipă“, a spus Ciprian Ciobanu.
Mircea Verusi a revendicat în 1991 un teren de 5,5 hectare, adică o fărâmă din pădurea de la Ciric şi 3.000 de metri pătraţi din luciul de apă al lacului Veneţia. Chiar dacă a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă încă din 2006, prin care obliga municipalitatea să-l pună în posesie şi să-i elibereze titlul de proprietate, petentul s-a izbit de o altă piedică.
Judecător reclamat la CSM
Deşi terenul era în litigiu, Primăria Iaşi a devenit proprietar în 2007 pe o suprafaţă de 387 de hectare la Ciric, inclusiv pădurea lui Verusi. Acesta a fost pus în situaţia de a cere în februarie 2011 anularea parţială a actului municipalităţii. Între timp, bărbatul decorat cu Ordinul „Coroana României“ a fost chemat de funcţionarii Primăriei la negocieri pentru a i se propune un amplasament la schimb. Nici după moartea solicitantului, judecătorii nu s-au mobilizat pentru a-i recunoaşte dreptul.
„Din februarie, s-au dat şapte termene la dosar, în situaţia în care de la termenul al treilea aveam toate documentele la dosar. De două ori a fost amânat şi de alte două ori a fost repus pe rol“, a spus avocatul Toni Baltag. Procesul a fost continuat de nepotul lui Ver