Cele şase state fost sovietice din Parteneriatul estic – Moldova, Azerbaidjan, Ucraina, Georgia, Armenia şi Belarus – nu au primit speranţe privind aderarea nici la summitul de ieri de la Varşovia.
Summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia, care risca să treacă neobservat, a început, joi, furtunos. Belarusul a decis să nu mai participe la summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia, ce a reunit liderii din cele 27 de state membre UE şi din şase ţări fost sovietice, a anunţat preşedinţia poloneză a Uniunii. „Această reuniune se deschide, din nefericire, fără ca toată lumea să fie prezentă, lipseşte delegaţia belarusă», a declarat premierul polonez Donald Tusk.
Joi seară, Bruxellesul a închis poarta oricărei forme de cooperare cu Minskul în absenţa eliberării opozanţilor politici şi a lăsat să planeze ameninţarea unor noi sancţiuni împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Belarusul a fost nemulţumit de nivelul de reprezentare care i-a fost acordat la acest summit. Lukaşenko, vizat de interdicţia de călătorie în UE, nu a fost invitat. Polonezii l-au chemat pe ministrul belarus de Externe, dar acesta a refuzat. Minskul a intenţionat să-l trimită pe ambasadorul său la Varşovia, dar până la urmă s-a retras.
Speranţele Ucrainei şi Georgiei, spulberate
De altfel, la summit s-a adoptat o declaraţie comună separată pentru Belarus, în care este condamnată înrăutăţirea climatului respectării drepturilor omului, a libertăţii presei, şi în care se cere eliberarea deţinuţilor politici. UE îşi reafirmă totuşi eforturile şi dorinţa de a ajuta autorităţile de la Minsk pe calea democraţiei, dar numai în urma îndeplinirii unor condiţii.Cealaltă ţară membră importantă a Parteneriatului Estic şi de la care Polonia are mari aşteptări, Ucraina, a intrat şi ea în vizorul UE.
Motivul: procesul deschis împotriva fostului prim-mi