Suprafaţa planetei Mercur este plină de "găuri", diferite de orice altă formă de relief observată până acum în sistemul solar, scrie National Geographic.
Descoperirea a fost făcută prin intermediul fotografiilor de înaltă rezoluţie realizate de nava Messenger a NASA. Depresiunile sunt puţin adânci, au forme neregulate şi nu prezintă margini accentuate, semănând cu găurile din caşcaval, notează sursa.
David Blewett, de la Laboratorul de fizică aplicată al Universităţii din Maryland, co-autor al studiului referitor la scobiturile de pe suprafaţa planetei Mercur, spune că acestea sunt întinse pe toată longitudinea şi latitudinea planetei.
Formele ciudate de relief au între câteva zeci de metri şi câţiva kilometri lungime şi apar, de obicei, în craterele de zeci de kilometri de pe suprafaţa planetei. Multe dintre depresiuni au fundul neted, format dintr-un material reflectorizant.
Mercur nu mai este o planetă "plictisitoare, moartă din punct de vedere geologic"
Până acum, Mercur era considerată o planetă "moartă din punct de vedere geologic", oamenii de ştiinţă crezând că suprafaţa sa nu s-a mai modificat de câteva miliarde de ani. Blewett spune, însă, că depresiunile par recente.
Totuşi, cercetătorii iau în calcul şi varianta ca aceste găuri să fi apărut în trecut, când vulcanii de pe Mercur erau încă activi. În acest caz, ei pun aspectul recent al depresiunilor pe seama faptului că nu au mai fost "remodelate", în ultimele mii de ani, de loviturile meteoriţilor.
O posibilă explicaţie oferită de cercetători ar fi că depresiunile se formează când materiale volatile, cum ar fi sulful, sunt expuse vânturilor solare severe. O altă explicaţie ar fi că, din cauza apropierii de Soare, sulful este pur şi simplu "fiert", rezultând urmele netede de la baza depresiunilor.
Deşi multe lucruri despre Mercur rămân încă necunoscute, noile fot