Printre laureaţii ediţiei 2011 a premiilor Ig Nobel se numără o echipă de cercetători japonezi care a inventat alarma de incendiu wasabi, un primar est-european care a rezolvat problema parcărilor neregulamentare apelând la echipamente militare grele sau un cercetător norvegian care a studiat temeinic de ce oftează oamenii.
Premiile Ig Nobel ce recompensează cele mai bizare, inutile sau ridicule descoperiri sau invenţii din domeniul ştiinţei. Gala s-a desfăşurat joi la Universitatea Harvard din SUA. Aceste premii reprezintă răspunsul plin de umor al lumii oamenilor de ştiinţă la celebrele premii Nobel şi sunt împărţite pe zece categorii.
Prezicătorii sfârşitului lumii din toate epocile au primit premiul Ig Nobel onorific pentru Matematică pentru că ne-au învăţat să fim foarte atenţi atunci când lucrăm cu probabilităţi. Premiul Ig Nobel pentru Siguranţă Publică a fost câştigat de John Senders pentru extraordinarul său experiment în cadrul căruia unui şofer care rulează pe o autostradă aglomerată i se acoperă periodic ochii. Unul dintre cele mai spectaculoase şi meritorii premii este Ig Nobelul pentru Pace câştigat de primarul din Vilnius (Lituania) Arturas Zuokas pentru modul cu totul special cu care a rezolvat problema parcărilor neregulamentare, apelând la tehnică militară de luptă. A distrus maşinile parcate neregulamentar, trecând peste ele cu un tanc.
La categoria Ig Nobel pentru Fiziologie premiul a fost câştigat de echipa Anna Wilkinson, Natalie Sebanz, Isabella Mandl şi Ludwig Huber pentru studiul intitulat “Nu există dovezi asupra căscatului contagios la ţestoasele cu picioare roşii”, transmite Agerpres. În cadrul categoriei Chimie premiul Ig Nobel a fost câştigat de o echipă de cercetători japonezi, Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi şi Junichi Murakam care au realizat o alarm