În această perioadă, ar trebui să se înregistreze maximum 18 grade Celsius, însă mercurul din termometre continuă să se ridice pe timpul zilei până la valori de 25 de grade Celsius.
Nici în prima decadă a lunii octombrie nu ne vom bucura de o vreme de toamnă. Temperaturile vor fi, în continuare ridicate, iar ploile se vor lăsa, în continuare, aşteptate. Abia după data de 20 octombrie se anunţă precipitaţii. Şi acelea nesemnificative.
Temperaturile nefireşti de mari pentru sfârşitul lunii septembrie şi începutul lui octombrie sunt datorate predominanţei regimului anticiclonic, a aerului foarte cald care vie din Sahara. Acelaşi regim a fost şi cauza nivelului mare de radiaţii care s-a produs în această vară, când indicele de radiaţii a fost de 8 pe o scară de 1 la 12.
Ploi nesemnificative în week-end
În prima decadă a lunii octombrie ne aşteaptă aceeaşi vreme însorită. Conform prognozei meteo vremea va fi frumoasă şi cerul variabil. Niciun nor nu se va arăta pe cer. De precipitaţii, nici vorbă. La sfârşitul săptămânii, pe alocuri, se pot produce ploi slabe din punct de vedere cantitativ. „Din păcate, nici praful n-o să-l spele“, spune Vasile Torică, directorul Centrului Meteorologic Dobrogea.
Nu este un record de temperatură. La 27 septembrie 1987, la Constanţa s-au înregistrat 34,8 grade Celsius, iar la Mangalia mercurul în termometre a urcat până la 32,7 grade Celsius pe data de 15 septembrie.
Nici octombrie nu a făcut excepţie. Recordul absolut de temperatură l-a adjudecat Mangalia, pe data de 17 octombrie 1973, când s-au înregistrat 31,4 grade Celsius. La Constanţa, la aceeaşi dată, s-au înregistrat 30,4 grade Celsius.
Temperatura normală pentru luna octombrie este de 13,2 grade Celsius, însă au fost ani în care temperatura medie a fost de 17,4 grade Celsius (1966) şi s-a situat în jurul valorii de 15 grade Celsius în