Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie şi editorialist la publicaţia New York Times, a declarat că Statele Unite ar avea nevoie de o sumă de bani echivalentă cu cea cheltuită în al Doilea Război Mondial, pentru a scăpa de o criză economică.
"Avem nevoie, de fapt, de echivalentul financiar al Războiului. Ceea ce a pus capăt cu adevărat Marii Depresiuni a fost programul enorm de cheltuieli publice, cunoscut şi sub numele de al Doilea Război Mondial", a declarat Krugman, citat de Huffington Post.
Al Doilea Război Mondial a urcat cheltuielile guvernamentale la 42 la sută din producţia totală din SUA. Krugman este de părere că un program de stimulare fiscală ar implica proiecte utile de infrastructură, cum ar fi repararea podurilor şi a sistemelor de canalizare şi construirea unui tunel feroviar între New Jersey şi New York.
Deşi costisitoare, războaiele din Irak şi Afganistan nu au stimulat economia, deoarece, în comparaţie cu producţia totală a ţării, cheltuielile nu sunt atât de mari, consideră economistul. Costul războaielor din Irak şi Afganistan a însemnat 1,2 la sută din PIB, în timp ce războiul din Vietnam a fost de aproape două ori mai costisitor, de 2,3 la sută din producţia Statelor Unite.
Krugman a avertizat şi asupra efectului devastator pe care posibila dezmembrare a Uniunii Europene şi un eşec al băncilor europene l-ar putea avea asupra redresării economice americane. "Acum, Uniunea Europeană nu are supape de siguranţă pentru a face faţă în mod eficient crizei datoriilor suverane", a mai spus Krugman.