La sfârşitul lunii iulie, datoria publică a Franţei reprezenta 86,2% din PIB-ul produs într-un an sau din bogăţia pe care reuşesc francezii să o producă într-un an, scrie cotidianul Le Figaro, citând institutul naţional de statistică, Insee.
Statul ar fi principalul responsabil de această creştere. Cu alte cuvinte, explică jurnaliştii francezi, creşterea se datorează obligaţiunilor emise de Stat investitorilor şi rambursabile pe termen lung (în zece ani). Economiştii francezi anticipează că în a doua jumătate a anului, primele efecte ale reformei pensiilor şi securităţii social ear putea face datoria să scadă.
România, 45,5 miliarde de euro
În luna aprilie, datoria publică a României a ajuns la 195,5 miliarde de lei, echivalentul a 45,5 miliarde de euro (la un curs de 4,3 lei pentru un euro), cu 3,5 miliarde de lei mai puţin decât nivelul înregistrat în martie. Astfel, datoria publică reprezenta, în aprilie, 36 la sută din produsul intern brut. Nivelul de îndatorare al României este încă sub plafonul de 60% din PIB stabilit de statele membre prin Tratatul de la Maastricht.
Grecia, campioană la îndatorare dintre statele zonei euro
În fruntea clasamentului din liga europeană, Grecia are un nivel al îndatorării de 142,8% din PIB, urmată îndeaproape de Italia cu 119%, Belgia cu 96,8%, Irlanda cu 96,2% şi Germania cu 83,2%, potrivit CNN care citează un studiu al biroului de statistică european Eurostat din iulie 2011.
Datoria SUA, istorică
Trezoreria americană a confirmat la începutul anului că Statele Unite au o datorie publică de 14 trilioane de dolari. La începutul lunii august, Congresul american a aprobat majorarea plafonului de îndatorare pentru a evita intrarea SUA în incapacitate de plată. Totuşi, la numai o zi după anunţul Congresului, datoria publică a crescut cu peste 238 de miliarde de dolari în numai 24 de ore, pentru a