Leul a mai pierdut 0,73 la suta in fata monedei unice europene, inregistrandu-se cel mai scazut nivel al sau de la inceputul lunii iulie 2010.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, un curs de referinta de 4,3533 lei/euro, fata de nivelul de 4,3218 lei/euro, in ziua precedenta.
Una din explicatii ar putea fi inregistrarea celui mai slab trimestru pe bursele europene si asiatice de la prabusirea Lehman Brothers pana in prezent, pe fondul crizei datoriilor din zona euro, dar si a reducerii estimarilor de crestere economica, atat pentru membrele Uniunii Europene, cat si pentru Statele Unite.
Din cauza temerilor investitorilor cu privire la posibilitatile de rezolvare a crizei datoriilor, a crescut aversiunea fata de risc, afectand si leul. Totusi, alte monede din regiune au mai mult de suferit, zlotul polonez depreciindu-se cu peste 10 procente, iar forintul cu 7 la suta, in ultima perioada.
In plus, analistii estimeaza ca moneda unica europeana s-ar putea tranzactiona la un nivel de 4,40 sau 4,50 lei/unitate, in cazul in care problemele din zona euro se vor accentua.
Moneda nationala s-a depreciat cu 1,79 la suta si fata de dolarul american, banca centrala anuntand un curs oficial de 3,2195 lei/unitate.
Intre timp, investitorii par sa-si fi indreptat atentia, din nou, spre francul elvetian, moneda considerata sigura, care s-a apreciat de la 3,5388 lei/unitate, joi, la 3,5703 lei/unitate, in ultima sedinta din septembrie.
Nu in ultimul rand, pretul aurului s-a majorat usor, de la 165,0395 lei/gram la 168,5501 lei/gram.
Leul a mai pierdut 0,73 la suta in fata monedei unice europene, inregistrandu-se cel mai scazut nivel al sau de la inceputul lunii iulie 2010.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, un curs de referinta de 4,3533 lei/euro, fata d