Campanie agresivă a companiilor din sectorul energetic: acestea cer majorarea preţurilor la gaze atât pentru companii, ceea ce se va întâmpla chiar de sâmbătă, 1 octombrie, cât şi pentru populaţie. Asta în condiţiile în care, susţin ele, preţul gazelor din import ar fi crescut cu mult peste cel luat în calcul de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie, care reuneşte sub umbrela sa companii precum EON Gaz România, ENEL, CEZ, GDF Suez şi Electrica, spune că preţul gazelor din import ar urma să crească la 550 de dolari / 1000 m3 în această iarnă, după ce ar fi ajuns deja la 495 de dolari.
În condiţiile în care preţul la gazele de import a explodat practic după ce, în 2009, era de 290 de dolari / 1000 m3 şi în condiţiile în care ANRE nu a mai aprobat nicio scumpire în ultimii ani, excepţie cea decisă acum şi care priveşte majorarea cu opt procente a tarifelor, dar doar pentru industrie, companiile din domeniul energetic se plâng că acumulează pierderi peste pierderi. Prin urmare, Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie cere statului român şi Autorităţii de Reglementare să ia măsuri pentru a compensa într-un fel aceste pierderi.
Între timp, se pare că unul dintre cei doi producători de gaze din România, Petrom, ar face presiuni la rândul său pentru majorarea tarifului intern la gaze, rămas la 160 de dolari / 1000 m3 din 2009. Surse citate de Adevărul susţin că Petrom şi-ar fi notificat deja clienţii, între care GDF Suez şi EON, că va creşte unilateral preţul la gazele extrase cu opt procente. Petrom nu a confirmat informaţia, însa Adevărul aminteşte că, în 2006, compania austriacă a procedat la fel: trecând peste deciziile ANRE, a majorat tarifele cu peste 8 procente ceea ce, la acea vreme, a declanşat un adevărat scandal.
Campanie agresivă a companiilor din sectorul en