Sindicaliştii de la fabrica Nokia din Jucu sunt decişi să vină cu temele bine făcute la masa negocierilor cu cei din conducerea companiei, pentru stabilirea plăţilor compensatorii şi a măsurilor de protecţie socială pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi.
Valentin Ilcaş, preşedintele interimar al Cartel Alfa şi totodată liderul sindicatului "Nokia Metal", unul dintre cele două sindicate ale fabricii Nokia din Jucu, spune că negocierile vor începe de luni.
Până atunci, spune liderul, sindicatul aşteaptă să primească din Germania, de la Bochum o copie a programului de protecţie socială de care au beneficiat muncitorii nemţi disponibilizaţi de Nokia în 2008.
"Le-am solicitat celor de la Bochum, unde a existat fosta fabrică Nokia , să ne trimită programul lor de acompaniament social. Nu putem lua nicio decizie până nu avem în faţă hârtia. Vrem să obţinem cât mai mult, pentru ca oamenii care vor pleca să poată supravieţui câteva luni. Din câte ştiu, nemţii s-au ales cu plăţi compensatorii mult mai mari decât cele trei salarii vehiculate pentru români. Bogdan Hossu , preşedintele CNS Cartel Alfa, vorbea de 60 de astfel de salarii. Urmează să verificăm", a spus Ilcaş. Cursurile de reconversie profesională, spune Ilcaş, vor fi acoperite exclusiv din fondurile companiei producătoare de telefoane mobile.
Citeşte aici de când vor fi diponibilizaţi angajaţii Nokia de la Cluj, cu ce măsuri de sprijin a venit conducerea companiei pentru aceştia şi reacţiile autorităţilor locale legate de anunţul închiderii fabricii de la Jucu
Vor salarii compensatorii cât mai mari
Valentin Ilcaş a făcut parte, în 2008, din delegaţia română care a participat la Bruxelles, la convocarea Federaţiei Europene a Metalului. "A fost o reuniune a tuturor sindicatelor din Nokia, convocate în 2008, pentru a protesta împotriva modului în care finlandezii au