Noul Cod Civil aduce modificări consistente în ceea ce priveşte relaţia chiriaş - proprietar. Conform avocatului Cristian Ene, un chiriaş nu poate renunţa la contract fără un preaviz de minimun 60 de zile. Noul Cod Civil aduce modificări consistente în ceea ce priveşte relaţia chiriaş - proprietar. Conform avocatului Cristian Ene, un chiriaş nu poate renunţa la contract fără un preaviz de minimun 60 de zile.
“În cazul închirierii de imobile, dacă în contractul semnat între părţi nu s-a stabilit o durată anume, chiriaşul poate pleca din respectivul loc numai după un termen de preaviz, care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei”, explică, pentru Libertatea, avocatul Cristian Ene.
Juristul crede că noua legislaţie îi protejează astfel pe proprietarii care, nu de puţine ori, se trezeau după o bună perioadă de timp că persoana căreia îi închiriase casa a plecat deja şi, în plus, i-a lăsat şi o mulţime de datorii neplătite.
“Locatarul (n.r. - chiriaşul) poate denunţa unilateral contractul de chirie, prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mare de o lună. Dacă intervalul este mai mic de o lună, preavizul este de 15 zile. În situaţia în care perioada de închiriere a imobilului este determinată, chiriaşul este obligat să respecte un termen de preaviz de cel puţin 60 de zile înainte de a renunţa la contract”, susţine avocatul Cristian Ene.
În cazul în care o persoană restituie un bun proprietarului, acesta este obligat să plătească găsitorului o recompensă de 10% din valoarea obiectului. Noua legislaţie mai spune că, în măsura în care proprietarul a făcut o ofertă publică de recompensă, găsitorul poate să aleagă între ceea ce i se oferă şi ceea ce ar trebui legal să primească.