Costurile medii anuale cu plata despagubirilor acordate de asiguratori ca urmare a producerii de catastrofe naturale au crescut de 8 ori incepand cu anii 1970, la 40 miliarde de dolari, iar tendinta ascendenta a valorii despagubirilor acordate se mentine, potrivit unui raport Allianz.
Statisticile prezentate in raportul Allianz Risk Pulse arata ca in perioada 2000-2009, inundatiile au avut cea mai mare frecventa dintre toate tipurile de catastrofe naturale care s-au produs. Astfel, dintr-o medie de 387 de catastrofe naturale produse in aceasta perioada, 173 au fost inundatii. In anul 2010, dintr-un total de 373 de catastrofe naturale, aproape jumatate (182) au fost inundatii.
Printre factorii care favorizeaza producerea inundatiilor, specialistii Allianz includ schimbarile climatice, regularizarea cursurilor raurilor, masurile de compactare a solului si de consolidare a terenurilor, care merg mana in mana cu agricultura intensiva.
Risk Pulse arata, de asemenea, ca, in ultimii 40 de ani, costurile medii anuale cu plata despagubirilor acordate de asiguratori ca urmare a producerii de catastrofe naturale s-au multiplicat. Daca in anii '70 acestea se situau in jurul valorii de 5 miliarde de dolari anual, in anul 2010 discutam despre despagubiri de 40 miliarde de dolari. Iar tendinta de crestere a valorii despagubirilor acordate de asiguratori se mentine, nu doar ca urmare a evolutiei modului de manifestare a unor factori pur fizici, cum ar fi de exemplu cresterea cantitatii de precipitatii, ci in stransa legatura cu evolutia situatiei socio-economica.
Studiul precizeaza ca tot mai multi oameni migreaza spre zone urbanizate, cu expunere ridicata la riscuri, unde si valoarea activelor eventual asigurate este superioara. Aceste realitati favorizeaza cresterea costurilor cu daunele generate de producerea unor astfel de evenimente catastrofice, i