Pe copiii îi păcălești mai ușor pentru a instala în calculator programe periculoase, care pot compromite atât sistemul de operare, cât și datele stocate în calculator, avertizează experții Bitdefender. Aceştia sunt, de cele mai multe ori, ademeniți cu jocuri online, care îi invită pe micuți să îngrijească animale virtuale, să coloreze diverse obiecte sau să ghicească diferenţele între două imagini asemănătoare. Sursa: REMUS SUCIU
Potrivit specialiștilor, astfel de programe periculoase, odată descărcate pe calculator, pot oferi atacatorilor virtuali acces la datele bancare ale părinţilor sau pot permite preluarea controlului de la distanţă asupra sistemelor compromise.
„O parte dintre aceste jocuri periculoase sunt depistate uşor de adulţi - care bănuiesc că ar fi ceva în neregulă cu ele atunci când cer permisiunea să instaleze diverse programe în calculator sau te redirecţionează către alte site-uri”, a declarat Cătălin Coşoi, Head of Online Threats Lab al Bitdefender. „Astfel că atacatorii se orientează către ţinte mai uşor de păcălit. Copiii, de exemplu, sunt tentaţi să apese pe butonul mare şi verde de pe ecran. În plus, un copil de 4 ani nu înţelege conceptul de vulnerabilitate online”, a continuat acesta.
Un studiu realizat de firma de soluții informațice producătorul de soluții de securitate IT Bitdefender, arată că aproximativ 46,6% dintre copiii din SUA şi Marea Britanie au conturi pe reţele de socializare şi că 24,7% dintre părinţi nu monitorizează activitatea acestora pe internet. Dintr-un total de 1649 de adulţi intervievaţi în perioada 12 aprilie – 10 iulie 2011, 44,4% au declarat că micuţii au accesat site-uri nerecomandate copiilor. Situația nu este diferită nici în Europa.
”Jocurile nu reprezintă singura ameninţare pentru copii. Site-uri educaţionale sau de divertisment se pot transforma, de asemenea, într-