Parlamentarii i-au reînoit mandatul lui Ioan Anton în fotoliul de consiler de conturi, deşi Constituţia prevede un singur mandat.
Noii consilieri ai Curţii de Conturi sunt Carmen Stănescu, auditor public extern şi lider de sindicat la Curtea de Conturi, Ioan Hurjui, director al Camerei de Conturi Suceava, Lucian Negrea (general SIE, în rezervă) şi Aurora Marta Pelea, din partea PDL şi deputatul Lakatos Petru, din partea UDMR. De asemenea, parlamentarii i-au reînoit mandatul lui Ioan Anton, la propunerea UNPR, numindu-l şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.
Cei mai mulţi dintre aceştia sunt personaje controversate, ale căror nume au fost implicate în numeroase scandaluri de presă.
Conform legii, o treime dintre consilierii de conturi din echipa de conducere sunt reînnoiţi o dată la trei ani, acum fiind schimbaţi şase consilieri.
Mandat neconstituţional
Numirea lui Ioan Anton pentru încă un mandat la Curtea de Conturi este neconstituţională, susţin experţii în drept. În 2008, Anton a ajuns consilier de conturi, din partea PSD, la propunerea senatorului de Olt Ion Toma, mandatul său expirând anul acesta. Între timp, Toma a fost implicat în mai multe scandaluri în sânul propriului partid, iar în martie 2011 a fost exclus din PSD. Senatorul s-a înregimentat rapid în UNPR, iar săptămâna aceasta l-a propus din nou pe Ioan Anton la Curtea de Conturi pentru un nou mandat.
„Numirea lui Ioan Anton este neconstituţională. Potrivit Constituţiei, consilierii de Conturi sunt numiţi pentru un singur mandat. Nu contează că primul mandat a avut trei şi nu nouă ani. Aceea a fost o dispoziţie tranzitorie, pentru a da posibilitatea înoirii Curţii odată la trei ani. Vorbim de un singur mandat. Luăm un exemplu de dat la studenţi: dacă un preşedinte după trei ani îşi dă demisia sau este demis, iar apoi candidează din nou şi câştigă alegerile, vorbim