Mihai Panfil, barista premiat international si proprietarul Barmania, povesteste despre piata cafelei, criteriile dupa care se diferentiaza profesionistii de simpli operatori de automate de cafea si ne invata cum sa ne pregatim un espresso ca la carte.
“Pentru a deveni un barista ai nevoie de cursuri de specialitate. Acolo primesti cunostintele de baza ale meseriei tale. Dupa care urmeaza partea de experimentare si trebuie sa iti gasesti un loc de lucru in care sa profesezi la cel mai inalt nivel. Asta inseamna sa prepari zilnic 200-400 de cafele iar calitatea sa primeze. Este bine sa lucrezi pe mai multe tipuri de echipamente si cu mai multe blenduri si origini de cafea. Dupa experienta acumulata, urmeaza competitiile in domeniu, care te ajuta sa iti verifici cunostintele mereu si te tin aproape de excelenta in cafea”, a explicat Panfil, care a jurizat recent cea de-a treia editie a concursului Barmaniada.
El considera ca in Romania, meseria de barista se afla intr-o faza initiala si ca foarte putini cunosc aspectele acestei meserii.
“Managerii inteleg barista acel barman de cafenea ce stie sa foloseasca espresorul si sa monteze laptele pentru specialitati, pe cand misiunea unui barista este acea de a gasi parametri unei extractii de cafea perfecte”, a spus Panfil.
(foto), care si-a inceput cariera de foarte devreme, la 15 ani, a descoperit pasiunea pentru cafea si latte art (desen in spuma de lapte de la o cafea) dupa ce a lucrat ca barman pe litoral. In 2002 a plecat la Milano, la o scoala de barista, unde s-a perfectionat, iar in urma cu patru ani a infiintat Barmania, alaturi de Bogdan Nicolae. La experienta lui se mai adauga diverse seminarii si traininguri in Anglia, Suedia si italia. In tara, detine atestatul de formator si a absolvit Facultatea de Management Economic din cadrul ASE. Pana in prezent, si-a impartasit experienta p