Un studiu amplu asupra mai multor infecţii arată că drumurile asfaltate care au facilitat circulaţia rutieră au favorizat răspândirea bacteriilor, dar şi dezvoltarea unor germeni rezistenţi la antibiotice.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Michigan (SUA), din San Francisco de Quito (Ecuador) şi de la Trinity College din Dublin (Irlanda) au corelat extinderea mai multor infecţii cu lucrările de construcţie a şoselor.
După cinci ani de cercetare, ei au descoperit că bacteria E. Coli, rezistentă la antibiotice, era mult mai răspândită în localităţile aflate pe marginea unui drum astfaltat decât în cele mai greu accesibile rutier.
Zona de cercetare a fost nord-vestul Ecuadorului, informează Medical News Today. Rezultatele obţinute arată că nu numai utilizarea frecventă a antibioticelor a generat rezistenţa la tratament a anumitor bacterii, ci şi construirea şoselelor care au facilitat atât circulaţia dintre localităţi, cât şi răspândirea formelor celor mai rezistente de germeni.
"Ne-am concentrat atât de mult pe individ - dacă-şi administrează sau nu prea multe antibiotice - încât am uitat să analizăm influenţa factorilor sociali şi a celor din mediul înconjurător în tratarea epidemiilor", a afirmat profesorul coodonator al studiului, Joe Eisenberg, din cadrul Universităţii americane din Michigan. El a subliniat că astfel s-au dezvoltat "superbacteriile" greu de omorât.
Profesorul american a oferit ca exemplu bacteria E. Coli (foto), care se răspândeşte mult mai rapid din cauza tulpinei sale ce a căpătat rezistenţă.
Şoselele au modificat sănătatea populaţiei globale din perspectiva vulnerabilităţilor la epidemii, atât prin facilitarea accesului la antibiotic, cât şi prin libertatea de mişcare oferită.
Studiul cercetătorilor din SUA, Ecuador şi Irlanda a fost publicat în septembrie 2011, în publicaţia "Journal of the Royal