In luna august fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au colectat un nivel record de contributii, de la lansarea sistemului si pana in prezent, de 183,6 milioane de lei, cu 35,4% mai mult decat in august 2010, pe fondul ameliorarii conditiilor pe piata fortei de munca si virarea primelor contributii catre fondurile de pensii ale participantilor cu profesii liberale.
Rata somajului s-a situat in luna iulie la un nivel de 4,8 la suta, similar lunii precedente si cel mai redus de la inceputul crizei economico-financiare, principala explicatie fiind data de comportamentul de renuntare la cautarea unui loc de munca prin Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM), odata cu expirarea perioadei de indemnizare, potrivit raportului lunar BNR.
Asta nu inseamna insa ca numarul persoanelor fara loc de munca a scazut, ci faptul sunt persoane care au renuntat efectiv sa-si caute un loc munca prin intermediul ANOFM. Statistic se remarca insa si o ameliorare a conditiilor pe piata fortei de munca, sugerata de traiectoria ascendenta a numarului de salariati raportati de companiile private, descrisa inca din luna februarie.
Evolutia ar putea fi determinata nu doar de redresarea cererii, ci si de iesirea la suprafata a unui segment al economiei informale, dupa inasprirea sanctiunilor privind inexistenta unor contracte legale de munca (prin noul Cod al Muncii).
Pe partea veniturilor, castigul salarial mediu net pe economie si-a accelerat cresterea anuala de la 3,5 la suta in luna iunie la 8,6 la suta in iulie, sub impactul saltului consemnat de dinamica anuala a salariilor in sectorul bugetar (de la -8,5 la suta la 12,1 la suta), generat exclusiv de efectul de baza (prevederile Legii nr. 118/2010 s-au aplicat incepand cu luna iulie 2010).
Ca urmare, volumul total de contributii virate catre Pilonul II a ajuns la un maxim istoric