Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la nivelul Europei confirmă ceea ce mii de locuitori simt zilnic pe propria piele. Zona Podu de Piatră, cartierul Tomeşti şi, mai nou, zona rezidenţială Copou sunt printre cele mai poluate din Iaşi.
Şantierele deschise în ultimele luni sau lipsa unei şosele de centură, care să devieze traficul greu, sunt doar câteva dintre motivele care umplu constant oraşul de praf. Studiul realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii include capitala Moldovei în topul celor mai poluate aglomerări urbane din România şi din Europa. Această concluzie este bazată pe măsurătorile transmise zilnic de la cele şase staţii de monitorizare a calităţii aerului, dintre care cinci sunt în municipiu şi una în zona de frontieră.
„Suntem judeţul cu cel mai mare număr de astfel de staţii de măsurare. Noi le-am obţinut în cadrul unui proiect cu fonduri europene“, a explicat Galea Temneanu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi. Cu toate acestea, situaţia nu s-a îmbunătăţit comparativ cu primăvara aceasta, când nivelul ridicat de pulberi în suspensie, adică de praf atmosferic, depăşea constant limitele admise de normele Europene.
Poluări neînregistrate
„Sunt permise 35 de depăşiri ale pragului de poluare. Până acum, în judeţ au fost înregistrate 28“, a completat purtătorul de cuvânt al APM Iaşi. Dintre acestea, cinci depăşiri au fost monitorizate doar la staţia din zona Copou. Cu toate că în lunile de vară nu au fost înregistrate poluări cu praf, în atmosferă au existat cazuri de poluare cu particule mai mari. „Local, pot exista în mai multe zone poluări cu particule mai mari, care nu sunt înregistrate de staţiile de măsurare. Acestea nu creează decât un disconfort local pentru cei care locuiesc acolo sau trec prin zonă, deoarece particulele se depun, nu sunt purtate prin aer, precum cel