Atingerea ţintei de deficit de către România pentru anul viitor va fi dificilă şi este nevoie, totodată, de progrese mai rapide în creşterea ratei de absorbţie a fondurilor UE şi reforma companiilor de stat, iar riscurile privind sistemul bancar trebuie monitorizate atent, apreciază FMI.
„Autorităţile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea ţintelor fiscale pentru acest an. Totuşi, îndeplinirea obiectivului de deficit pentru anul următor (de 3%, n.r.) rămâne dificilă. Sunt necesare măsuri mai ample pentru a asigura sustenabilitatea sectorului sănătăţii. Este nevoie, de asemenea, de progrese mai rapide pentru a îmbunătăţi capacitatea României de absorbţie a fondurilor UE.
O reformă mai amplă a companiilor de stat - împreună cu reglementări mai bune şi o politică de preţuri orientată către piaţă - vor fi esenţiale pentru a creşte eficienţa economică şi pentru a susţine dezvoltarea", a declarat într-un comunicat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), David Lipton.
Consiliul Director al FMI a aprobat joi a doua evaluare a noului acord, de tip preventiv, şi va pune la dispoziţia României încă o tranşă, a treia, în valoare de 495 de milioane de euro, astfel că totalul asigurat până în prezent, în caz de urgenţă, este de 1,06 miliarde euro. Autorităţile române au anunţat că nu intenţionează să tragă fondurile disponibile, menţionează FMI.