Polityka, Varşovia: Summit-ul Parteneriatului Estic, proiect drag Poloniei, se ţine la Varşovia. Dar Uniunea Europeană, scufundată în criză, nu are capul la aşa ceva. Iar ţările partenere navighează undeva între dictatură şi democraţie.
Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi. Parteneriatul estic este o vecinătate privilegiată a UE : comerţ liber, vize eliminate sau mai mai uşor de obţinut, burse pentru studenţi, sprijin pentru asociaţii şi fundaţii. În aceste ultime zile ale lunii septembrie, exact la jumătatea distanţei preşedinţiei poloneze a UE şi cu o săptămână înainte de alegerile legislative din Polonia, liderii celor 27 state membre şi ai celor şase vecini din Est se întrunesc la Varşovia pentru a relansa Parteneriatul. Pentru moment, responsabilii de la Bruxelles au reuşit să înfăşoare cu grijă proiectul în formule de cooperare, iniţiative pilot, activităţi, piloni, zone, şi alte platforme tematice, totul întărit de diferite fonduri în valoare de mai multe miliarde de euro. Şi totuşi maşinăria nu a pornit. Şi nimic nu lasă să se întrevadă posibilitatea ca summit-ul din Varşovia să-i dea un nou elan.
A cui este vina? UE duce o parte. Parteneriatul a fost lansat cu doi ani în urmă la Praga, dar liderii europeni veniseră mai ales pentru a fi pe fotografie cu noul preşedinte american Barack Obama, invitat de onoare la summit. Vecinii estici ai UE au apărut doar ca accesorii în discuţiile mai degrabă axate asupra relaţiilor Europei cu America şi Rusia, prăbuşirii pieţelor financiare, războaielor din Irak şi Afganistan şi schimbărilor climatice. De altfel, liderii celor trei ţări care sprijină iniţiativa concurentă a unei vecinătăţi privilegiate cu ţările mediteraneene, şi anume Franţa, Italia şi Spania, nu au pus piciorul la Hrandcany.
Totul este mai urgent decât acest Partenariat
Ar putea de asemenea