Oamenii de ştiinţă, de la Universitatea Cornell din New York, au monitorizat platforma Twitter pentru a studia evoluţia stării de dispoziţie a peste 2,4 milioane de utilizatori din 84 de ţări şi au descoperit că cei mai mulţi dintre aceştia se trezesc binedispuşi, însă starea lor de dispoziţie se degradează pe parcursul zilei, potrivit AFP.
Monitorizând mesajele postate pe Twitter timp de doi ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că activităţile profesionale, somnul şi lungimea zilelor joacă un rol important, explicând entuziasmul, bucuria, stresul, angoasele sau furia utilizatorilor acestei platforme de microblogging.
Astfel, sociologii au descoperit două momente puternice în timpul zilei, în timpul cărora cele mai multe dintre mesaje denotă o atitudine pozitivă: dimineaţa devreme şi seara târziu, aproape de miezul nopţii.
Aceste fluctuaţii lasă să se înţeleagă că starea de dispoziţie ar putea fi determinată de stresul cauzat de activitea profesională.
Aceste cicluri emoţionale sunt deja cunoscute de comunitatea ştiinţifică, însă cercetătorii aveau la dispoziţie, până la acest studiu, eşantioane mici şi omogene pentru realizarea observaţiilor lor. Ei nu puteau să urmărească populaţii diverse pe durata întregii zile şi pe perioade îndelungate.
Astfel, înainte de progresul realizat de reţelele de socializare, rezultatele studiilor mai vechi nu erau concludente, au explicat Scott Golder şi Michael Macy, profesori de sociologie, autorii acestui studiu.
Mesajele pozitive de pe Twitter sunt mai numeroase sâmbătă şi duminică, cu vârfuri înregistrate în cursul dimineţii, dar la două ore mai târziu decât vârfurile înregistrate în cursul săptămânii.
Aceste observaţii au fost similare în culturi şi ţări diferite din lumea întreagă. Ele au depins doar de zilele de lucru.
Autorii au urmărit evoluţia stării de dispoziţie a utilizator