Rata şomajului din UE a rămas în august aproape aceeaşi ca şi în iulie: de 9,5% în UE-27 şi de 10% în zona euro, arată ultimele date ale Eurostat (biroul european de statistică).
În cifre absolute, este vorba de 22,785 de milioane de şomeri, din care cei mai mulţi sunt în statele din zona euro – 15,739 de milioane.
Comparativ cu un an în urmă, şomajul a scăzut în 16 state din UE, a crescut în alte 10 ţări şi a staţionat în România.
Clasamentul s-a conservat şi el, faţă de luna iulie şi chiar anul trecut, cu Spania (21,2% rata naţională) şi ţările baltice în topul şomajului. Cele mai mici procente se regăsesc în continuare în Austria (4,4%), Olanda şi Luxemburg.
Creşteri mari s-au înregistrat în Grecia (de la 12,1% în al doilea trimestru din 2010, la 16,7% în trimestrul II din 2011).
Ratele din SUA şi Japonia au stagnat şi ele, la 9,1 procente, respectiv 4,7%.
Şomajul tinerilor
Şomajul în rândul tinerilor scade uşor, dar ei rămân categoria de pe piaţa muncii cel mai rău lovită de criză.
În august, 5,139 de milioane de tineri (între 15 şi 24 de ani) din UE-27 erau şomeri. Numărul a scăzut cu 107.000, comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, rata şomajului tinerilor ajungând 20,9% în UE-27.
Şomerii, faţa umană a crizei
Miniştrii Muncii din statele OECD şi secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) avertizau săptămâna aceasta guvernele că numărul şomerilor din întreaga lume a ajuns la 200 de milioane, o cifră apropiată vârfului atins în timpul Marii Depresiuni.
“Aceasta este faţa umană a crizei şi guvernele nu o pot ignora”, se spune într-un comunicat de presă dat publicităţii după întâlnirea miniştrilor Muncii din OECD. În opinia lor şi a OIM, problema şomajului trebuie să stea în centrul tuturor discuţiilor politice purtate de c