* Remedii folosite in satele din nordul Transilvaniei *
Retetele pe care le publicam au fost adunate de-a lungul vremii, in calatoriile de documentare ale revistei "Formula AS". In satele de munte ale Romaniei, ferite de vecinatatea oraselor si de contactul cu civilizatia internetului, vechile leacuri de vindecare cu plante sunt folosite si astazi, mai ales acolo unde doctorul nu ajunge si dispensarele medicale lipsesc. Transmise din generatie in generatie, pastrate in amintiri de familie sau scrise pe vreun caiet de scoala, cu creion chimic sau cerneala decolorata, retetele de vindecare cu plante reprezinta un tezaur aproape pierdut, intr-o vreme cand medicina oficiala se intoarce tot mai hotarat spre natura.
Impartasite cu bunavointa, de batrane cuminti si intelepte ca Sfanta Vineri, bucuroase sa dea mai departe stiinta lor, retetele pe care vi le oferim au in ele si soarele zilei in care au fost gasite, cine stie in ce catun risipit pe vreun varf de munte, mireasma de fan a vazduhului si gustul canii cu apa rece, pusa pe masa de lemn. Si, pe langa astea, mai au si bucuria noastra de a le darui mai departe, dragul de a le oferi cititorilor nostri, spre a le fi de folos.
DISFUNCTII MENSTRUALE
Ceai din 5 plante
In cazul bolilor femeiesti, competenta maxima le apartinea in trecut moaselor, atotputernicele "doftoroaie" satesti, care au vegheat venirea pe lume a copiilor, vreme de secole.
Cretisoara Reteta care urmeaza era scrisa de mana, pe dosul unei carticele de rugaciuni, ramasa in familia unei moase din satul Apa, comuna Potau, o localitate din Tara Codrului. Folosita si astazi, dar foarte rar, bautura aromata, cu gust usor amarui, avea reputatia ca normalizeaza perioadele menstruale, facandu-le sa vina la data fixa, fara intarzieri.
Reteta
Ingrediente: 4 pumni de flori de Urz