În sectorul 1 sunt reabilitate la cheie 147 de blocuri, alte 40 sunt finalizate şi aşteaptă să li se facă recepţia de către primărie, iar 150 sunt în lucru şi urmează să fie gata până la sfârşitul anului.
Pentru a plăti firmele care s-au ocupat de reabilitare, primăria a contractat de la Banca Europeană de Investiţii un împrumut de 125 de milioane de euro pe care îl va achita în 20 de ani. Banii reprezintă doar 75% din suma totală necesară pentru reabilitarea termică a blocurilor, restul sumei fiind alocată de la bugetul local al primăriei. Până acum, edilii sectorului 1 au reuşit să anvelopeze 25% din blocurile care necesită reabilitare, fiind sectorul fruntaş la acest capitol.
Sectoarele 1, 2 şi 5 plătesc integral lucrările
Sectorul 2 stă şi el destul de bine, cu 148 de blocuri reabilitate, iar alte 20 sunt în diverse etape de execuţie. Cele două sectoare îşi permit să acopere şi costurile care le revin proprietarilor. Acelaşi lucru îl face şi primăria sectorului 5 care a reabilitat 30 din cele 700 de blocuri, 200 fiind în diferite stadii de execuţie.
Sectoarele care nu-şi permit să acopere şi partea proprietarilor abia dacă ajung la 2% ponderea blocurilor reabilitate. Astfel, în sectorul 3, din 2100 de blocuri sunt reabilitate 36, în sectorul 4 sunt anvelopate doar 15 blocuri din 1.800, acesta fiind şi sectorul care stă cel mai prost la acest capitol.
Pensionarii, reticenţi la anveloparea blocurilor
Sectorul 6 a reuşit, cu un credit bancare de 70 de milioane de euro să finalizeze 27 de blocuri din 1.600. „Până la sfârşitul anului viitor vom avea 300 de blocuri reabilitate în sector. La nivelul consiliului local s-a luat decizia ca propriaterii să-şi plătească partea de 20% din costul lucrării eşalonat, în rate cum preferă dar pe parcursul a doi ani de la procesul verbal de predare a lucrării”, a declarat Mihai Anghel, purtătorul