Bulgaria, care a devenit în ultimii ani o adevărată Mecca pentru turiştii români, şi-ar putea pierde din atractivitate.
Comisia Europeană intenţionează să interzică sistemul all-inclusive, potrivit ministrului bulgar al Mediului, citat de cotidianul Monitor, din Sofia, pe motiv că sistemul în cauză ar provoca o adevărată risipă de produse alimentare. Asta, şi pentru că multe dintre alimentele oferite turiştilor nu sunt consumate şi ajung apoi la gunoi. În Bulgaria, deşeurile organice reprezintă aproximativ 50% din total, iar vara ponderea lor creşte până la 60%.
Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar însemna o mană cerească pentru hotelierii din România, unde sistemul nu a prins până acum.
„Foarte mulţi dintre turiştii din România sunt români, iar românii nu cer foarte mult all-inclusive în România, ci numai atunci când călătoresc în străinătate", a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Principalul motiv pentru care sistemul nu a prins în România îl reprezintă totuşi preţul mai ridicat. Hotelierii de pe litoral spun că turiştii preferă să cumpere numai cazare la hotel şi să mănânce în special la „împinge tava", adică la autoservirile unde mâncarea este cu câteva zeci de procente mai ieftină decât la restaurant.
Turcia, marele câştigător
Cu toate acestea, câţiva hotelieri autohtoni, din dorinţa de a atrage turiştii care îşi petrec vacanţa în Bulgaria, au mizat, la rândul lor, pe all-inclusive. Mohhamad Murad, unul dintre investitorii care şi-au încercat norocul pe turismul românesc, a deschis un complex turistic în Năvodari a cărui activitate ar putea fi dată peste cap de o astfel de decizie a Comisiei Europene.
Murad oferă cazare all-inclusive, iar locaţia oferă mai multe restaurante cu specific. La ora prânzului, sunt servite circa 100 de feluri de mâncare. Specialiştii în turism nu se tem în