Reformele din Romania au incetinit in ultimele trei luni, in special in procesul de restructurare si privatizare a companiilor de stat, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax, precizand ca oficialii FMI fiind ingrijorati ca acest lucru ar putea avea legatura cu anumite presiuni politice.
"Membrii board-ului incurajeaza autoritatile sa continue ferm reformele structurale pentru ca exista ingrijorari legate de posibile presiuni politice care sa ingreuneze acest proces", a spus Franks.
Intrebat daca aceste presiuni au legatura cu alegerile de anul viitor, Franks a afirmat: "Ar trebui sa stiti mai bine decat mine despre ce este vorba. Directorii (boardului FMI - n.r.) vor ca Guvernul sa mentina o abordare ferma atat asupra politicii fiscale, cat si asupra reformelor structurale, chiar si in contextul alegerilor".
Oficialul FMI a aratat ca autoritatile de la Bucuresti au "slabit" in ultimele trei luni procesul de privatizare si restructurare a companiilor de stat. El a precizat ca motivele pentru care anumite reforme au fost intarziate vor fi discutate cu autoritatile romane la urmatoarea misiune de evaluare, in luna octombrie.
"Noi am fost flexibili atunci cand a fost vorba despre detalii. Daca vor (autoritatile - n.r) sa ia o companie de pe masa (...), nu-i nicio problema, dar numai daca vedem o imbunatatire in alta parte. Putem sa fim flexibili cu detaliile, dar avem nevoie de o reforma generala agresiva in acest sector", a spus reprezentantul FMI.
Jeffrey Franks a afirmat ca, cu cat sunt mai agresive reformele, cu atat mai usor sunt de indeplinit tintele fiscale, fara sa fie necesara majorarea taxelor sau reducerea cheltuielilor.
Pe de alta parte, reprezentantul FMI a spus ca programul arata foarte bine din perspectiva fiscala, iar performanta in ceea ce priveste inf