Observatorul Kepler a fost lansat cu o misiune simplă: să descopere planete similare Pământului, adică pe care se poate locui. După primele 136 de zile în spaţiu, bilanţul este unul extrem de satisfăcător, spun analiştii citaţi de Daily Mail.
Astfel, observatorul a scanat 150.000 de stele şi a descoperit, în jurul lor, 1.235 de planete care ar putea susţine viaţa.
În plus, un specialist spune că o treime dintre stelele care "seamănă cu Soarele" ar putea avea cel puţin o planetă care "seamănă cu Pământul", notează Daily Mail, care consideră această informaţie "fascinantă".
Afirmaţia a fost făcută de omul de ştiinţă W.A. Traub, care a folosit date statistice şi analize deja existente. Astfel, Traub susţine că, de fapt, ar exista mult mai multe planete care să semene cu Pământul decât se crede în prezent şi că multe dintre acestea ar putea orbita în jurul unor stele care nu au fost încă scanate de observatorul Kepler.
Specialiştii nu se înţeleg asupra termenului de "planetă locuibilă"
Totuşi, criticii consideră "prea generoase" criteriile folosite de Traub pentru a defini "planetele locuibile". Spre exemplu, omul de ştiinţă ar fi inclus şi planete înconjurate de nori îngheţaţi de dioxid de carbon, spun specialiştii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.
Observatorul orbital Kepler, o investiţie de 600 de milioane de dolari, a fost lansat în martie 2009 şi, de atunci, a scanat 150.000 de stele dintr-o constelaţie apropiată de a noastră. Telescopul montat pe observator a analizat, la fiecare 30 de minute, intensitatea luminii de la fiecare stea, pentru a determina dacă vreo planetă trece prin faţa acesteia.
Datele sunt transmise imediat specialiştilor de la sol, care le analizează. Daily Mail scrie că, odată cu mărirea volumului de date, va creşte şi acurateţea informaţiilor despre planetele similare Pământului.
Obse