Prin modificarea noului Cod al muncii (intrat în vigoare în luna mai a acestui an) Nokia poate închide fabrica de la Cluj fără a avea nicio responsabilitate faţă de angajaţi, toată sarcina fiind în grija statului român, a spus Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa, pentru Mediafax.
În urma închiderii fabricii Nokia, circa 2.200 de salariaţi îşi vor pierde locurile de muncă.
"Închiderea fabricii Nokia era de aşteptat pentru că legislaţia românească derogă de responsabilitate întreprinderile, acestea neavând nicio răspundere dacă închid activitatea mutând grija la stat prin şomaj. Când Nokia a plecat de la nemţi a dat salarii compensatorii câţiva ani de zile. La noi nu va da nimic şi toată sarcina va cădea în grija statului", a spus Hossu. El a mai spus că va intenta o acţiune penală împotriva Ministerului Muncii cu privire la acest abuz.
Avocaţii nu susţin însă această ipoteză.
"Este doar o speculaţie. Eu nu cred că au aşteptat noul Cod al muncii pentru a închide fabrica, fiindcă la data deciziei existau deja câteva versiuni ale Codului muncii în lucru. Adoptarea noilor prevederi a fost imprevizibilă, ca tot procesul de legiferare din România. O concediere colectivă este pregătită cu 3-4 luni înainte, iar noul Cod al muncii este în vigoare de mai puţin de un an", spune Iulian Pătrăşcanu, managing partner al casei de avocatură Fine Law - Pătrăşcanu & Asociaţii.
În opinia sa, noul Cod al muncii a folosit companiei Nokia în implementarea procedurii de concediere colectivă, pentru că vechea lege permitea sindicatelor să atace în justiţie concedierea colectivă.
"Acum însă sindicatul nu mai are o putere de sine stătătoare, ci devine un mandatar, un reprezentant, dar numai după ce obţine acordul individual al membrilor - şi trebuie să facă lobby ca să obţină aceste mandate", a mai spus Pătrăşcan