„Până când politicienii nu vor acţiona mai ferm, economia mondială va continua să se îndrepte către o gaură neagră. E vremea să ne fie frică!“, scriu jurnaliştii de la „The Economist“. Într-o vreme cu probleme enorme, politicienii par liliputani. Acesta este adevăratul motiv pentru care trebuie să ne temem, continuă aceştia.
În vremuri grele, oamenii caută în mod tradiţional o fărâmă de speranţă. Aşa s-a făcut că pieţele financiare, grav afectate de înrăutăţirea crizei euro, au avansat puternic în această săptămână atunci când au apărut speculaţii conform cărora liderii europeni au fost obligaţi de restul lumii să elaboreze, într-un final, un „mare plan“ pentru a salva moneda unică. Investitorii s-au avântat în afara refugiilor, alegând active mai riscante. Preţul acţiunilor a crescut: cele ale problematicilor bănci franceze au crescut cu aproape 20% în doar două zile.
În este foarte probabil ca acele speranţe să dispară, iar aceasta din trei motive. În primul rând, în ciuda tuturor acelor titlui de primă pagină de la întâlnirea anuală dintre FMI şi Banca Mondială, liderii europeni încă trebuie să bată cale lungă până la a încheia un acord pentru a salva euro. Cel mai bun lucru care se poate spune este că aceştia acum acum în plan găsirea unui plan pentru a salva euro, probabil înainte de noiembrie. În al doilea rând, chiar dacă se evită o catastrofă în Europa, perspectivele ca economia mondială devin tot mai sumbre, în timp ce austeritatea impusă în statele dezvoltate se intensifică, iar economiile emrgente nu mai impulsionează creşterea mondială. În al treilea rând, politicienii americani ameninţă încă o dată să distrugă revenirea economică prin politici fiscale iresponsabile. Împreună, aceşti factori indică o perioadă periculoasă care ne aşteaptă.
Alunecare şi apucare
Mare parte din vină trebuie pusă asupra liderilor d