Bucureștiul primește 125 de milioane de euro pentru a construi 365 de clădiri rezidențiale eficiente din punct de vedere energetic, în sectorul 1.
Banca Europeană de Investiții (BEI) îi va împrumuta României suma pentru a finanța clădiri "verzi", care ajută la reducerea efectelor schimbării climatice, prin economia la energie. Fiecare clădire va avea în jur de 200 de apartamente și va folosi mai puțină energie printr-o bună izolare termincă a pereților, geamurilor, acoperișurilor și beciurilor. Municipiul București va suplimenta costurile necesare finalizării acestui proiect, care va fi terminat până în anul 2014, conform Comisiei Europene (CE). Promotorul programului de construcție a acestor clădiri este primăria sectorului 1.
"În afară de creşterea calităţii vieţii locuitorilor din Bucureşti, prin economii de energie, proiectul va contribui, de asemenea, îmbunătăţirea imaginii a clădirilor în cadrul acestui program," spune CE.
Consumul de energie pentru aceste clădiri ar fi redus la 50%, energia totală economisită ridicându-se la aproximativ 190 de GWh pe an. Acesta ar fi al doilea proiect finanțat printr-un împrumut de la BEI, după ce, în 2010, Primăria Sectorului 6 din București a pus în aplicare un proiect similar de reabilitare termică, prin aceleași mijloace.
Auditul energetic
În Belgia, regiunea francofonă Wallonia oferă prime pentru renovarea energetică a caselor. Proprietarii care vor să se califice pentru sumele de bani oferite de guvern, angajează, de regulă, arhitecți specializați în eficiența energetică a clădirilor. Aceștia realizează un audit al casei, inspectează locurile prin care se pierde cea mai multă energie (precum ușile și ferestrele), fac un plan de economisire a energiei și îi ajută pe proprietari să aplice pentru fonduri de la guvern.
"De obicei, când le arătăm rezultatele, sunt surprinși de diferență. Es