In ultimii ani, numarul persoanelor din judetul Iasi care beneficiaza de diferite forme de prestatii sociale a scazut vizibil. Aceasta scadere este explicata de masurile impuse de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si aplicate de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Iasi. Daca anul trecut in Iasi erau inregistrati peste 276.000 de beneficiari, in 2011 numarul iesenilor pentru care statul roman plateste cel putin o forma de prestatie sociala a scazut cu aproximativ 48.000.
Cele mai mari diferente intre anii 2010 si 2011, din punctul de vedere al numarului de asistati social, s-au inregistrat in randul celor ce primesc alocatie complementara, ajutoare sociale, ajutoare de caldura si alocatii pentru nou-nascuti. Daca in 2010 primariile din judetul Iasi erau autoritatile care acordau ajutor social, anul acesta responsabilitatea i-a revenit AJPS Iasi, care a redus numarul de beneficiari de la 11.302 la 5.261. "Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a cautat sa diminueze numarul de asistati social, printr-un control mai strict al bugetului si prin acordarea, pe cat posibil, de sprijin financiar numai persoanele aflate in nevoie. Am facut o analiza comparata intre primele 8 luni ale anului trecut si aceeasi perioada a lui 2011 si am realizat o scadere a numarului de ajutoare sociale cu aproximativ 50 la suta. AJPS a cautat ca persoanele scoase din sistemul de asistare sociala sa fie incluse in programele de formare profesionala", a declarat Andrei Buiceag, directorul AJPS Iasi. In anul 2010, AJPS Iasi a autorizat 690 de programe de formare profesionala in judet, iar anul acesta inca 152.
Economia care a fost facuta din scoaterea din plata a beneficiarilor in 2011 este de peste 32 milioane lei. In 2010, AJPS Iasi a acordat plati ale prestatiilor sociale in Iasi de aproximativ 209 milioane lei, reusind sa s