Preşedintele francez Nicolas Sarkozy îi reuneşte vineri, 30 septembrie, la Palatul Elysée, pe prim-ministru şi pe responsabilii cu sănătatea, solidaritatea şi cercetarea, pentru a discuta despre combaterea bolii Alzheimer. Există însă şi un Alzheimer social şi politic, etic şi moral, în privinţa căruia responsabilii politici se mobilizează infinit mai puţin.
În lume, maladia Alzheimer afectează în jur de 35 de milioane de persoane. Planul francez de luptă împotriva acestei boli este dotat cu 1,6 miliarde de euro şi implică numeroase iniţiative. Una dintre ele a fost asumată de Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze, care pentru al doilea an consecutiv, va face să circule prin Franţa un aşa-numit tren Alzheimer, destinat să informeze publicul în privinţa acestei boli incurabile şi a implicaţiilor ei.
Numeroase familii sunt confruntate cu sarcina de a se ocupa de un bolnav atins de Alzheimer, iar informaţiile pe care le pot furniza aceşti specialişti ambulanţi pot fi de mare folos.
Boala se manifestă, printre altele şi prin uitare, ceea ce mă face imediat să cred că un astfel de tren ar trebui să circule şi prin Europa, pentru a le reaminti oamenilor politici că uită foarte repede de promisiunile lor şi de îndatoririle morale pe care le au.
Uitarea este o boală mult mai vastă şi mai complexă, care afectează uneori nu numai indivizi, ci şi comunităţi întregi, guverne, partide, instituţii. Unii uită de interesul general, alţii uită de unde au pornit.
În unele din documentele sale, Uniunea Europeană uită de propria sa istorie, iar mulţi birocraţi europeni uită că misiunea lor este aceea de a fi în serviciul oamenilor.
Există un Alzheimer social şi politic, etic şi moral, în privinţa căruia responsabilii politici se mobilizează infinit mai puţin.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy îi reuneşte vineri, 30 septembrie, l