Finanţările în valută sunt preferate de clienţi datorită dobânzilor mai mici, dar apetitul pentru astfel de împrumuturi este încurajat şi de exprimarea preţurilor în euro.
Creditul ipotecar a bifat încă o lună de creştere în august, soldul total (valoarea creditelor rămase de rambursat) urcând la echivalentul a 7,3 mld. euro, susţinut de finanţările acordate de bănci cu garanţia statului.
Creşterea din luna august este echivalentă cu 90 mil. euro, potrivit datelor BNR.
Soldul împrumuturilor acordate pentru achiziţia de locuinţe a urcat cu aproape 720 mil. euro în ultimul an şi cu peste 2 mld. euro de la sfârşitul anului 2008, când criza îşi făcea debutul pe plan local.
"Creditele acordate prin programul «Prima casă» sunt în continuare vedeta creditelor imobiliare, proporţia acestora fiind de peste 60% din totalul vânzărilor", spune Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.
Aproximativ 46.000 de persoane au luat credite ipotecare garantate de stat prin "Prima casă" de la începutul programului, la jumătatea anului 2009, şi până în prezent. Aceste împrumuturi au o valoare cumulată de 1,8 miliarde de euro. Creşterea soldului finanţărilor imobiliare reflectă destul de clar nivelul vânzărilor noi, în condiţiile în care rambursările sunt foarte mici, având în vedere că aceste credite sunt acordate de obicei pe perioade foarte lungi, de până la 30 de ani.
Clienţii preferă creditele în valută datorită costurilor semnificativ mai mici, astfel că la sfârşitul lunii trecute finanţările în euro şi alte valute cumulau 6,92 mld. euro, adică 95% din totalul finanţărilor. "Creditele pe termen lung sunt în valută deoarece aici există foarte clar tentaţia dobânzilor mici", afirmă Nicolae Surdu, directorul general al Băncii Carpatica.
Diferenţa dintre dobânda medie la lei şi cea la euro este de pe