Desi cotidianul BUNA ZIUA IASI a solicitat oficial, in urma cu aproximativ doua luni de zile, un punct de vedere cu privire la ilegalitatile de la Fundatia "Stefan cel Mare si Sfant - Bucovina" din Pascani, condusa de Viorel Enea, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) continua sa amane clarificarea situatiei.
"Chiar astazi dupa amiaza am sa cer departamentelor din cadrul Ministerului Educatiei sa formuleze oficial raspunsul solicitat de dumneavoastra. Eu stiu ca s-a depasit termenul legal pe care dumneavoastra l-ati solicitat in cazul de la Pascani. Sper sa va pot oferi in cel mai scurt timp posibil raspunsul solicitat cu verificarile pe care le-a facut ministerul", a declarat Daniel Tomoni, consilier - sef in cadrul Biroului de Presa al MECTS.
Prof. dr. Viorel Enea, personajul care administreaza o institutie de invatamant superior din Romania ce are sediul in WC-ului public din centrul orasului Pascani, sustine ca este in regula din perspectiva legislatiei invatamantului.
Asta cu toate ca, la finalul anului 2010, Universitatea privata Bioterra din Bucuresti, organism academic la care fundatia pastorita de Viorel Enea este asociata, figura pe lista institutiilor academice neacreditate de catre MECTS. In anul 2008 Enea se lauda ca la Pascani a luat "viata" prima forma de învatamânt particular universitar. Asta ca un rezultat al unui parteneriat dintre Centrul de Studii "Stefan cel Mare si Sfânt" Pascani si Universitatea Bioterra din Bucuresti, încheiat între cele doua institutii particulare în perioada 17 - 18 aprilie 2008.
Ca urmare a acestei "tranzactii" universitare, doua facultati fantoma au luat nastere: cea de Management agroturistic, cu specializarea Inginerie si management în alimentatia publica si agroturism, cursuri de patru ani, cu frecventa redusa, respectiv Facultatea Controlu