Undeva, între strada Răsăritului şi cea a Apusului, pe bulevardul alocat cândva Armatei Poporului, dar "retrocedat" postdecembrist lui Iuliu Maniu, după Piaţa Veteranilor, este Piaţa Gorjului. De ce "a Gorjului" printre militari şi veterani, nu ştiu. Cum nu ştiu de ce strada Conductei, care mărgineşte Piaţa Gorjului, alături de cea a Dreptăţii, a fost rebotezată Cernişoarei.
În ciuda aparenţelor, Piaţa Gorjului este un microunivers plin de mistere etalate în văzul tuturor. Cel mai impunător este misterul noilor clădiri care se ridică în jurul ei. La ce servesc ele? Cine stă sau lucrează în ele? O întrebare la care probabil că nici primăria şi nici proprietarii nu au un răspuns limpede. Important este că s-au ridicat câte patru, cinci etaje falnice, unele cu termopan, altele încă ştirbe, deşi cea mai nefericită dintre ele a fost lăsată cu stâlpii dezgoliţi şi fier-betonul întins spre cer începând de la etajul trei. Cu toate acestea, la etajul întâi al respectivei clădiri, un banner anunţă că Restaurantul "Godfather's Grand Ballroom" (de unde se poate deduce că în zonă s-ar vorbi fluent limba engleză) organizează nunţi, botezuri, cumetrii. Nici vorbă, aşadar, de concurenţă neloială cu celelalte "lăcaşuri de cultură şi socializare" similare şi ascunse prin vecinătate, unde se poate bea "una mică" până-n zori, cu plata ulterioră în zi de muncă şi saci de cărat.
În piaţa propriu-zisă, misterele sunt protejate de umbră, atât în hala întunecoasă, cât şi în afara ei, sub copertinele înghesuite una în alta. Aceeaşi marfă are preţuri uşor diferite, despre toate fructele (de la mere la portocale sau cireşe) stă scris că sunt f.f.f.f.f.f. dulci, ceea ce însă nu explică cum cel puţin una dintre permanentele vânzătoare de zarzavaturi (blondă, aur, blugi) pleacă acasă într-un Volkswagen Passat, iar cea de la fructe face zilnic parada modei şi a cosmeticii la taraba c