Observatorul spaţial Kepler a fost lansat cu o singură misiune - pentru a găsi alte planete similare cu Pământul. NASA descrie operaţiunea ca fiind "o căutare de planete locuibile", scrie cotidianul britanic Daily Mail.
Astfel a început analiza primelor date strânse până acum de Kepler în 136 de zile, iar oamenii de ştiinţă au depistat 150.000 de stele şi 1.235 de potenţiale planete.
O astfel de informaţie este fascinantă, scriu jurnaliştii britanici, dar le şi permite oamenilor de ştiinţă să poată să facă previziuni, bazându-se pe analize statistice.
Potrivit unei analize, o treime din stelele asemănătoare cu Soarele - care sunt încadrate în clasele F, G sau K - ar putea avea planete similare cu Pământul.
Wesley A. Traub, unul dintre omenii de ştiinţă care analizează datele strânse de Kepler, susţine că "se poate presupune că aproximativ o treime din stelele GFK ar avea cel puţin o planetă terestră care poate fi locuită".
Traut a folosit datele statistice pentru a "prezice" care sunt planetele pe care Kepler nu le-a putut detecta şi dacă se află în interiorul "zonei care poate fi locuită" în jurul stelelor lor.
Stelele de tipul F, G şi K - clasificate în funcţie de caracteristicile spectrului lor - sunt asemănătoare cu Soarele şi de obicei sunt candidatele preferate de Institutul pentru Căutarea Inteligenţelor Extraterestre (SETI) în scanarea semnalelor venite din spaţiu.
Unii experţi ai MIT consideră însă că zonele detectate de Traub ca fiind "bune de locuit" sunt prea mari şi includ şi planete învăluite în nori de gheaţă de dioxid de carbon.
Nava spaţială Kepler, lansată în martie 2009 şi care valorează 600 de milioane de dolari, scanează în permanenţă aproximativ 150.000 de stele din constelaţia Cygnus. Echipamentul cu care este dotată analizează lumina pentru fiecare stea la fiecare 30 de minute, urmărind detalii lega